Vernieuwde Kamp Amersfoort herdenking ‘de mooiste ooit’

Op 19 april 2019 veranderde de herdenking

Op 19 april 2019 werd de jaarlijkse herdenking gehouden bij Kamp Amersfoort. Na de succesvolle, eervolle en vernieuwende ceremonie die DLGR op 4 mei 2018 samen met de Oorlogsgravenstichting produceerde op het Nationaal Ereveld Loenen, kregen we het vertrouwen om 2019 mee te werken aan de vernieuwde opzet van deze herdenking in Amersfoort.

‘De mooiste herdenking ooit’, het is de uitspraak van een oud-gevangene die getuige was van de vernieuwde opzet. En de duizenden aanwezige bezoekers waren het daarmee eens. Door de bijzondere plek in het ‘Schuldig Landschap’, het mooie weer en vooral de verhalen die aan de hand van nabestaanden, video’s, muziek en po√ęzie de revue passeerden, werd het een indrukwekkend geheel. We zijn trots op het resultaat. En wij zijn Kamp Amersfoort dankbaar voor de stap en het vertrouwen.

Dennis Brussaard: “Herdenken doen we al zo’n 75 jaar. En nu de generatie die de oorlog zelf heeft meegemaakt langzaam verdwijnt, verandert ook het publiek. Dat vraagt om een andere en modernere benadering. Zonder de kern uit het oog te verliezen.”

De herdenking werd voorzien van video’s die de persoonlijke verhalen van drie generaties bracht. Vanaf de start begon de herdenking op de muziek van Stabat Mater, om vervolgens binnen een uur te eindigen met een moderne herdenkings-rap gebracht door Jorn Wildeman.

Brussaard: “Ik hoop oprecht dat we op deze manier de jaarlijkse herdenkingen kunnen blijven ontwikkelen, zodat ook jongere generaties zich kunnen aansluiten. Dat vraagt om een modernere aanpak en tegelijkertijd zorgvuldigheid’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.