Herdenken: Brussaard geeft lezing bij studenten Eurocollege

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam gebombardeerd en capituleerde Nederland. Middenin het hart van Rotterdam gaf Dennis Brussaard een lezing over de zin van herdenken aan toekomstige hotelmanagers op het Eurocollege gevestigd aan de Westblaak.

Het EuroCollege vindt het erg belangrijk dat dodenherdenking niet zomaar iets is, het belang van dodenherdenking (ook “wat is herdenken en waar dient het toe?”) moet ook bij de studenten bekend zijn en worden ervaren.

Daarom zetten zij zich in op 4 mei als gastheren en -vrouwen namens de Gemeente Rotterdam en vroegen zij Dennis Brussaard om de studenten vooraf te laten ervaren wat een herdenking betekent. Op het moment van de lezing was Brussaard druk met de voorbereidingen voor de herdenkingen op Kamp Amersfoort en de 4 mei herdenking op Nationaal Ereveld Loenen. Dus nam hij enkele video’s mee die in de maak waren en kregen de studenten een kijkje in de keuken van het verloop van een herdenking.

Dennis Brussaard: “Het was een mooie ontmoeting, waarbij iedere student op het puntje van zijn of haar stoel zat omdat ik ze niet uitsluitend vertelde wat herdenken is, maar het ze ook bij zichzelf hebben ervaren door de manier waarop ik hun eigen verlies liet reflecteren op een ritueel, zoals het aansteken van een kaars of het interpreteren van symbolen zoals een monument waarover ik net een video had gemaakt.

Door aan hen te vragen wat zij erin zagen, landde de waarde ervan vanuit hun eigen belevingswereld. Het was prachtig en iedere student stapte op 4 mei zeker weten anders in de herdenking dan ooit tevoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.