In oktober 2017 verschijnt de documentaire Het grote Zwijgen over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië. Vijf verhalen over vaders, zonen en kleinzonen. Zij vertellen hoe deze oorlog een rol speelt en hoe deze ook plek kreeg in hun eigen leven. In hun jeugd maar ook nu, nu zij volwassen zijn. Hoe over deze periode werd gezwegen en daarmee juist zoveel impact kreeg.

Samen met Nathalie Toisuta en Martijn Horbach is de trailer gemaakt.

Laat weten wat jij ervan vindt! Op Facebook reageren tienduizenden mensen door het delen, bekijken en liken:

BEKIJK HET FACEBOOK BERICHT

Wil je meer zien over ons werk? Kijk dan op onze website Doelgerichter.com !

 

Vijf verschillende verhalen, vijf verschillende perspectieven.

Bijvoorbeeld Giovanni van Bronckhorst over zijn opa en oma die in 1951 met de boot naar Nederland kwamen en jarenlang in voormalig kamp Westerbork hebben geleefd en waar zijn moeder geboren is. En hoe dankbaar hij is voor de opoffering van zijn grootouders. De gebroeders Carel en Jos Banse die vertellen over de verliezen die hun vader heeft geleden in Nederlands Indië en hoe hun vader besloot te zwijgen. Omdat hij niet anders kon. Maar bij de broers grote onzekerheid opleverde over het contact tussen hen en hun vader.

Tom Manussen over de aanpassing van zijn vader aan Nederland en hoe hij zelf nu ook voor zich houdt waar hij echt voor staat en wat hij echt voelt. Omwille van het aanpassen. Iets wat hij verafschuwt maar dit van zijn vader heeft geleerd.

En Morten Hjort, therapeut van Phoenix Opleidingen die vanuit zijn expertise met zijn kennis en ervaring met Systemisch Werken dit Zwijgen en deze persoonlijke verhalen in een beeld zet bij de 7 kruizen op Nationaal Ereveld in Loenen. 7 kruizen die symbool staan voor de erevelden op Java waar 25.000 Nederlanders oorlogsslachtoffers begraven liggen.

Het Grote Zwijgen over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië (werktitel) – door Ereveld Vol Leven.  ‘.. ook zwijgen is onderdeel van Gods schepping’. Vanaf oktober 2017.

Note:

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands Indië binnenviel en daarmee onderdeel werd van de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek blijkt dat maar heel weinig mensen kennis hebben van deze oorlog of wat voor gevolgen dit heeft gehad. Uit onderzoeken blijkt ook dat ruim 2 miljoen Nederlanders verbonden zijn met dit stukje Vaderlandse Geschiedenis. Vaak een onbekend en onbemind stukje geschiedenis. Maar van groot belang en van grote impact op heel veel mensen. Op 1 mei 2017 zijn er 7 kruizen geplaatst tijdens de speciale herdenking Ereveld Vol Leven. Kruizen afkomstig uit Indonesië van de erevelden op Java. Met de boot hier aangekomen, net als de ruim 300.000 Nederlanders die tussen 1949 en 1959 in Nederland aankwamen vanuit Indonesië. Voormalig Nederlands Indië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.